Agila Sverige 2018

Agila Sverige 2018

Jag sitter på tåget hem från Stockholm där jag varit på konferensen Agila Sverige 2018. Den hålls varje år i slutet av maj. Den är lite som en firmafest för oss som jobbar med att hjälp andra att bli lite bättre, vi som ibland kallar oss agila coacher.

Detta var andra gången för mig och denna gång hade jag förmånen att få dela med mig av mina erfarenheter i ett blixttal. Jag är full av intryck och försöker skriva av mig lite för att sorterar mina tankar. Det är ett sätt att hantera alla impulserna. För några år sen snubblade jag över en artikel på nätet från några agila coacher i Sydafrika om hur man kan dra mest nytta av en konferens. Ett av deras tips var att skriva om det man varit med om. Så håll till godo. Här kommer det och jag kommer sluta skriva när tåget är framme i Göteborg så det blir så mycket som jag hinner med på vägen hem. Det blir en utmaning i sig själv. En liten timebox för mig att skapa ett blogginlägg.

Spontana intryck från Agila Sverige 2018

Min känsla efter första dagen på Agila Sverige 2018 var att arkitektur är viktigt och att det kan hjälpa oss i vår strävan att bli mer agila. Det är också mycket intressant arkitekturen är starkt kopplat till organisationens struktur, hur organisationen är uppbyggd. Flera talare nämnde (eller lät bli att nämna) Conway’s Law som definierar dessa samband. En spännande sak med denna lag är att den är 50 år gammal och fortfarande stämmer. Är det en självuppfyllande profetia?

Min känsla efter dag två var att vad vi än gör så ska vi försöka dela ner det i mindre delar. Batchstorlek spelar roll för hur snabbt vi kan få fram nåt resultat som vi kan få feedback på. Det är nödvändigt för att ha så korta feedbackloppar som möjligt. Vare sig det gäller produkten, organisationen eller processen.

Blixttal på Agila Sverige 2018

Dagarna började med blixttal uppdelade i två separata spår, så vi besökare var tvungna att välja det ena eller det andra ur programmet. Ibland var det svårare än vid andra sessioner. Fördelen att man får in många blixttal under kort tid. En nackdel är att man kanske missar ett intressant tal för det ligger samtidigt som ett annat som man också är intresserad av. Men då kan man kolla in talen i efterhand eftersom alla tal spelas in och publiceras online.

Vi på ProAgile hade förmånen att hålla tre stycken blixttal:

Jag ska inte försöka mig på att rangordna eller ens nämna något specifikt tal (förutom de tre ovan) men det var många bra talare med många intressanta ämnen att välja mellan.

Open space på Agila Sverige 2018

Efter lunch båda dagarna, var det dags för oss alla bidra. Då var det dags för open space. Alla fick möjlighet att vara med och skapa innehållet i det som skulle diskuteras.

Jag fastnade för diskussioner om vilka som är med i ett team och vilka som är utanför. Hur ska vi tänka när vi vill att alla ska bidra på bästa sätt till utfallet och att maximera värdet i en organisation. Vi vill ju inte att personer ska sitta i sina silos och bara göra det som de är anställda för att göra. Vi vill att de ska tänka utanför hierarkiska strukturer och rollbeskrivningar.

Jag var också med i diskussioner kring teal-organisationer. Hur har andra gjort? Vilka utmaningar står de inför? Hur har de löst specifika problem? Det var en hel del intressanta tankar som delades där. Jag deltog också i en open space om hur man kan ta beslut med medgivande (consent decision making) som var mycket bra och givande.

Slutligen

Jag tycker det är roligt att mingla och knyta nya kontakter så jag gillar verkligen denna typ av konferenser. Ingen nyhet för er som känner mig kanske. Jag ser också detta som ett bra sätt att lära mig nya saker, skaffa nya kontakter, lära känna sådana jag redan känner lite till och att inspireras.

Tack alla som gjorde Agila Sverige 2018. Jag hoppas vi syns nästa år.

Gilla och dela gärna det här inlägget:

maj 31, 2018LinkedIn
Facebook
Facebook
Instagram
Follow by Email