”Evig tillväxt i en ändlig värld?”

  

Jag ber om ursäkt, jag lånade titeln från bloggen https://cornucopia.cornubot.se/. Varför är den relevant, tänker kanske några av er? Jag kommer till det snart, men innan dess vill jag berätta lite om ProAgiles filosofi och vision.

ProAgiles vision

Vi vill bidra till bättre arbetsplatser, samhällen och värld. Mitt egna tillägg, för att konkretisera det, är bättre ekonomiskt (alltså lönsamhet), socialt och miljömässigt. Vi tror att allt detta kan uppnås av ökad agilitet. För att uppnå det delar vi med oss osjälviskt av det vi kan och vet. Vi vill inte göra våra klienter beroende av oss, istället vill vi ge dem förmågan att snarast möjligt själva kunna öka sin agilitet. Därför arbetar vi efter vårt koncept den Agila Resan (baserad på 20 års erfarenhet) .

Evig tillväxt?

Nu till den kryptiska titeln. Att den stämmer är nog de flesta överens om. Dels tär mänskligheten på jordens ekologi och resurser som aldrig förr. Dels upplever världsekonomin upp- och nedgångar med några års mellanrum. Vad kan organisationer göra åt det? Vi föreslår att snarast öka sin organisations anpassningsförmåga (även kallad agilitet!). Gör det nu, när det fortfarande är goda tider. När recessionen kommer är det för sent att börja.

”Kan du koda?”

För några år sedan tittade jag mig om efter andra jobb än dåvarande. Jag hade flera års erfarenhet av komplex mjukvaruutveckling på större företag. Med undantag för de allra första åren, var det inte jag som faktiskt utvecklade mjukvaran. Jag, i egenskap av rollen Scrum Master, gjorde allt för att se till att mitt (eller ibland, mina) team hade förutsättningarna att leverera bra och snabbt. På flera av dessa möten med potentiella arbetsgivare fick jag frågan: det är ju goda tider nu och Scrum Master är efterfrågat, men kan du tänka dig att börja koda igen när det inte längre är goda tider? Jag svarade att det är just i de dåliga tiderna förmågan en Scrum Master tillhandahåller behövs mest akut. Att med samma personal leverera värde snabbare, eller än värre, med färre personal fortfarande leverera samma värde. Eller helt enkelt hjälpa organisationen att anpassa sig till nya utmaningar.

Börja resan nu!

Prioritera inte ner anpassningsförmågan, bara för att allt går bra nu. På sikt är ingen produkt eller tjänst bättre än organisationen som bygger den. Agilitet kommer att rädda er organisation den dagen recessionen kommer, eller hemska tanke, världens ändliga resurser manifesterar sig tydligare. Eller för att skruva till det, det blir inte cheferna eller utvecklarna som räddar organisationen när allt går nerför, utan era Scrum Masters (eller motsvarande roll). Börja er Agila Resa med oss. Vi hjälper er att komma igång, för att ni själva ska kunna gå långt. Vi lovar!

Gilla och dela gärna det här inlägget:

november 6, 2018LinkedIn
Facebook
Facebook
Instagram
Follow by Email